Závislost číslo 11: Latte art

14. srpna 2012 v 18:02 | Ella016 |  moje závislosti
Nemůžu se po jednom baristickém kurzu zvát baristou, ale můžu o sobě tvrdit, že miluju dělat cappuccina tak jak se to má... i když je nepiju. Tohle mě na mojí práci baví ze všeho nejvíc :)

I když jsme se v onom Illy kurzu bohužel nedostali k tvoření obrázků z pěny, pouze k ukázkám - bohužel to tak dopadá když se ke kurzu přidají lidé, kteří nemají s restauračním zařízením nic společného, ale prostože tam chtěli tak je tam poslali, aby se podívali... a bohužel nás i zbrzdili tak moc, že jsme se dál než ke cappuccinu nedostali... díkybohu byl druhý kurz a moji kolegové, kteří se ho zůčastnili, měli lepší skupinu a dokázali mě doučit to, co jsme nestihli :)


Základem perfektního cappuccina je samozřejmě espresso, potom horké mléko o 65°-70°C a asi 2 centimetrová vrstva mléčné pěny. Dalším důležitým krokem je umět vyšlehat pěnu, nebo taky jak se jinak říká mléčnou emulzi, protože správná pěna by měla být lesklá a bez jediné bubliny. A tady se můžu pochválit, protože tohle jsem na kurzu úspěšně naučila :) (polovina to nezvládla a byla to povětšinou ona nerestaurační polovina, proto jsme se sekli)

K vytvoření obrázku na povrchu cappuccina stačí umět správně nalít mléko s pěnou... a tady jsem se zastavila :D Zatím zvládám abstrakci :D Ale pomalu, dětskými krůčky, se od srdce, které se mi občas povede, dostávám k rosettě... trošku postižené, ale žádný učený z nebe nespadl :D

Dělat cappuccino nebo cafe latte macciatto a vědět, že vás pozorují oči několika studentů a potom slyšet jejich "jééé!" když se to povede je opravdu pocit k nezaplacení :) Zvedne to náladu o sto procent. A když se pak nesměle zepají, jak se to dělá a jestli jim to ukážu ještě jednou, je to dalších sto procent k tomu :))

Tak tohle už umím :) A doufám, že se naučím i něco jiného :D Zjistila jsem, že být samoukem není tak super jak se zdá :D


Tohle video je opravdu povedené :)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Veru/Dean:)) Veru/Dean:)) | 18. srpna 2012 v 17:04 | Reagovat

jáá cappuccino pijuuuu... :DD mě ho taky můžeš dělat:DD

2 Ella016 Ella016 | Web | 18. srpna 2012 v 17:08 | Reagovat

[1]: ooo bráško :D :D kdybych měla doma kávovar, tak budeš mít cappuccin kolik bys chtěla :D :D

3 Polly Polly | Web | 18. srpna 2012 v 20:07 | Reagovat

boze, baristicky kurz! tiez sa raz v zivote chystam.....strasne ma to laka, takze ti zavidim!.... ja si obcas napenim mlieko a urobim si karamelom kvetinku :D to jedine viem :D hehe

4 Ella016 Ella016 | Web | 18. srpna 2012 v 20:30 | Reagovat

[3]:já tak dlouho šéfovi cpala do hlavy, že by mohl být nějaký baristický kurz, že nakonec byl :D :D a moooc se mi líbil, barista byl navíc fešák :D :D ;-)

5 Veru/Dean:)) Veru/Dean:)) | 22. srpna 2012 v 21:32 | Reagovat

[2]: za kolik máte cappuccino v hiltonu??? :DDD

6 Veru/Dean:)) Veru/Dean:)) | 23. srpna 2012 v 15:16 | Reagovat

[5]: ? ? ? proooč se nedělaj ty otazníky a místo nich tam je nějakej hloupej smajlík:-/

7 Ella016 Ella016 | Web | 23. srpna 2012 v 16:48 | Reagovat

[6]: 125,- kámo :D :D

8 Veru/Dean:)) Veru/Dean:)) | 5. září 2012 v 10:46 | Reagovat

[7]: zajímavá cena...:DD tam přidáváte něco speciálního nee??? neco místo cukru nee??:DD tak myslim, že zůstanu u kafe co si dělám doma... :DD

9 Ella016 Ella016 | Web | 5. září 2012 v 18:40 | Reagovat

[8]: vůůůbec nic :D jenom naši lásku k zákazníkům :D :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama